Zelné závitky

Zelné závitky
Chutná nádivka z mletého masa v křehkých zelných listech – to je pravá domácí strava, na níž si pochutná každý!
4 porce Příprava: 1 hodina Tepelná úprava: 30 minut

Suroviny

  • 1 houska z předešlého dne

  • 1 hlávka bílého zelí (asi 750 g), sůl

  • 1 cibule, 3 lžíce oleje

  • 2 lžíce nasekané petrželky

  • 500 g míchaného mletého masa

  • 2 vejce, 2 lžíce strouhanky

  • pepř, strouhaný muškátový oříšek

  • mletá sladká paprika

  • 150 ml masového vývaru

  • 200 g smetany 

  • 1 lžička citronové šťávy

Krok za krokem

  1. Housku namočíme ve vlažné vodě. Z hlávky zelí odstraníme vrchní listy a celou hlávku asi 5 minut blanšírujeme ve větším množství osolené vroucí vody. Potom prudce zchladíme ve studené vodě a odebereme 8 velkých, neporušených listů. Cibuli oloupeme, na drobno nakrájíme a necháme na lžíci oleje zesklovatět. Přidáme petrželku a krátce ji podusíme.
  2. Namočenou housku vymačkáme a promícháme s opečenou cibulí, mletým masem, vejci a strouhankou. Okořeníme pepřem, muškátovým oříškem, paprikou a osolíme. Troubu předehřejeme na 200°C.
  3. Zelné listy rozestřeme do plochy a stejnoměrně na ně rozdělíme masovou náplň. Podélné strany přeložíme přes náplň, pak listy stočíme a závitky svážeme kuchyňskou nití.
  4. Rozehřejeme zbytek oleje a závitky na něm ze všech stran prudce opečeme. Pak je vložíme do pekáčku a přilijeme vývar a smetanu. Závitky pečeme v horké troubě (plyn 3–4; horkovzdušná trouba 180°C) zakryté asi 30 minut. Potom je vyjmeme z pekáčku a necháme v teple.
  5. V pekáči omáčku trochu povaříme, dochutíme ji solí, pepřem, citronovou šťávou a přelijeme jí závitky. Jako příloha jsou nejlepší vařené brambory nebo bramborová kaše.

 

  • Výživná hodnota jedné porce: 590 kcal/ 2450 kJ, 34 g bílkovin, 44 g tuku, 12 g sacharidů

Hodnocení


Komentáře

Další tipy

Vanilkové placičky

Vanilkové placičky

Tyto placičky jsou velmi rychle hotové, takže je můžeme připravovat častěji.

Více informací >>
Špagety s krevetami

Špagety s krevetami

Bude-li se vám toto vznešené jídlo zamlouvat, připravte si je hned! Krevety jistě máte stále připravené v mrazničce?

Více informací >>
Rajčata plněná masem a rýží

Rajčata plněná masem a rýží

Aromatická rajčata s kořeněnou náplní jsou chutným pokrmem pro celou rodinu.

Více informací >>
Pestrý nákyp z těstovin a kuřecího masa

Pestrý nákyp z těstovin a kuřecího masa

Oblíbené přísady smíchané v míse a zapečené v troubě – to prostě musí chutnat každému!

Více informací >>

Přihlášení k odběru novinek

Chcete-li dostávat informace o novinkách na těchto stránkách a o dalších novinkách společnosti IMP, zadejte zde prosím svůj email.

 

PennyGirl - Nejlepší knižní klub pro děti, které milují krásné a napínavé knihy o koních a navíc rády dostávají dárky. Miluješ koně a poníky? Ještě nejsi členem klubu PennyGirl? Tak se podívej na náš velký Uvítací balíček a vyzkoušej nás!